Tuvākajā laikā vairāki tūkstoši cilvēku Latvijā paliks bez darba!

Turpmākajos mēnešos Latvijas bezdarba līmenis pieaugs. Uz to intervijā portālā Jauns.lv norādīja personāla atlases uzņēmuma “CV-Online Latvia” vadītājs Aivis Brodiņš. Viņš lēsa, ka pirmskrīzes bezdarba līmeni Latvija sasniegs tikai 2022. vai 2023. gadā.

Viņš vērtēja, ka pašreizējais darba tirgus stāvoklis ir dinamisks un mainīgs. Ir pagājis apmēram gads, kopš Covid-19 tika pasludināts par teju pastavīgu ārkārtas  stāvokli. “Pagājušā gada pavasarī situācija ir daudz mainījusies: bezdarba līmenis ir strauji pieaudzis, brīvo darbvietu skaits ir samazinājies un ir izteiktas ļoti pesimistiskas prognozes. Tas bija līdz novembrim, bet pēc tam notika otra ārkārtas situācija.”

Kopumā līdz pagājušā gada beigām situācija lielākajā daļā ekonomikas nozaru bija pietiekami stabila, tāpēc šie uzņēmumi meklēja jaunus darbiniekus. Arī šī gada sākumā vairāku nozaru darījumu apjoms ir sasniedzis vai pat nedaudz pārsniedzis pirmskrīzes līmeni.

Nozares ierobežošana ir paš lielākie cietēji. Tajā pašā laikā Brodiņš norādīja, ka tajā laikā bija arī vairākas nozares: izmitināšana, ēdināšana, tūrisms, kultūra, izklaide un daži mazumtirdzniecības veidi. To darbība bija cieši saistīta ar pandēmijas Covid-19 noteiktajiem ierobežojumiem. Šie departamenti vēl nav atguvušies, daži ir dīkstāvē, bet citi nestrādā vispār vai ir bankrotējuši, tāpēc vakances šajos departamentos esošajos uzņēmumos tiek reti publicētas.

Situācija šajās nozarēs attiecīgi ietekmē kopējo bezdarba līmeni. Reģistrētais bezdarba līmenis februāra beigās bija 8,2%, bet faktiskais bezdarba līmenis bija aptuveni 9%, kas ir par 1,5 procentpunktiem augstāks nekā pirms gada. Visaugstākais bezdarba līmenis bija pagājušajā pavasarī, kad bez darba bija aptuveni 80 000 cilvēku. Arī šodien bezdarba līmenis kopš pagājušā gada beigām ir turpinājis mēreni pieaugt, un vairāk nekā 70 000 cilvēku šobrīd ir bez darba.

Tūkstošiem cilvēku tuvākajā laikā būs bez darba. “Ir paredzams, ka augstākais bezdarba līmenis būs martā vai aprīlī, kad tas var būt nedaudz augstāks par 9%. Tas noteikti nebūs divciparu skaitlis, jo darba tirgus stāvoklis tagad ir labāks, nekā tika prognozēts pirms gada.

“Tuvojoties vasarai, parasti ir daudz sezonas vakanču, un, atvieglojot ierobežojumus, mēs varam sagaidīt arī bezdarba līmeņa pazemināšanos. Pēc tam situācija pamazām uzlabosies.”

Brodiņš lēš, ka Latvijas pirmskrīzes bezdarba līmenis tiks sasniegts tikai 2022. gadā vai pat 2023. gadā. “Grūti pateikt, kad tas notiks. Jebkurā gadījumā noteikti būs jāpaiet kādam laikam, pirms mēs runājam par bezdarba līmeni pirms gada.”

Viņš arī paskaidroja, ka lielākā daļa bezdarbnieku šobrīd atrodas ierobežotās nozarēs. “Lielā mērā šie cilvēki ir cilvēki, kas nodarbojas ar tirdzniecību, izmitināšanu, ēdināšanu, tūrismu un dažādām vienkāršām profesijām.”

Brodiņš teica: “Lai gan lielākā daļa bezdarbnieku ir ieguvuši profesionālo izglītību, ir pietiekami daudz cilvēku, lai iegūtu augstāko izglītību (apmēram 20% no visiem bezdarbniekiem).”

Jauns.lv ziņoja, ka pēc Nacionālās nodarbinātības aģentūras (NVA) datiem uz šī gada februāra beigām bezdarba līmenis Latvijā ir sasniedzis 8,2% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, kas ir par 0,2 procentpunktu pieaugums pirms mēneša. .

Avots

You may also like...