Nupat paziņots, cik patiesībā liels būs valsts atbalsts apkures rēķinu segšanai iedzīvotājiem!

Ekonomikas ministrija plānojusi, kā nākamajai apkures sezonai palīdzēt iedzīvotājiem samaksāt apkures rēķinus. LTV ir izskatījusi vairākus variantus, lai skaidrāk parādītu, kāds varētu būt atbalsts un kā tas tiktu aprēķināts. Atbalsta pamatā ir publiski pieejama informācija, un tas ir tikai piemērs. Cilvēkiem, kuriem ir centrālā apkure, tiks atmaksāta puse no lielā siltuma rēķina pieauguma. Apskatīsim dažus piemērus, cik tas būtu naudā.

15.augustā siltumenerģijas cena Rīgas siltumam bija 85,45 eiro par MWh (bez PVN). Lai apsildītu 60 kvadrātmetrus lielu dzīvokli, nepieciešams 1,5 reizes vairāk siltumenerģijas nekā dzīvokļa faktiskā platība, kas būtu 90m3. Valsts atbalsts būs nedaudz vairāk par 8 eiro mēnesī, kā teikts likumprojektā. Šis atbalsts būs pieejams no 2018. gada 1. oktobra.

No šī gada oktobra līdz nākamā gada beigām dabasgāzes lietotāji saņems 3 centu kompensāciju par kilovatstundu, automātiski. Ja mājā apkurei nepieciešami 180 kubikmetri gāzes, klients par šo mēnesi saņems kompensāciju 3 centi par kilovatstundu. Ar pašreizējo akcīzes nodokli un PVN Latvijas Gāzes gala mazumtirdzniecības nodoklim rēķins katru mēnesi sastādītu aptuveni 328 eiro (bez valsts atbalsta). Ar valdības atbalstu rēķins būtu aptuveni 270 eiro mēnesī.

Valsts atbalsts var nesegt pat vienu trešdaļu no izmaksām. Ir daudz cilvēku, kuri vēlētos lielāku atbalstu, un arī dzīvokļa pabalsts ir vairāk pieejams visiem maznodrošinātajiem. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone skaidroja, ka arī šīm ģimenēm tiks sniegts atbalsts mājokļa subsīdijas veidā. Subsīdija segtu lielāko daļu mājokļa izmaksu, un to varētu izmantot arī citām vajadzībām.

Valsts atmaksās pusi no malkas cenas pieauguma, ja cena būs lielāka par 40 eiro par kubikmetru. Taču katrā mājsaimniecībā var būt tikai līdz 35 kubikmetriem malkas. 2018. gada 1. maijs – 2023. gada 30. aprīlis ir laika periods, kurā pastāv atbalsts iedzīvotājiem, kas maksā paši par savu malku. Cilvēkiem pašiem ir jāmaksā par koksni un pēc tam pilsētas domei jānosūta maksājuma dokumenti. Pēc tam dome lems, vai tiks paredzēta kompensācija.

Berkuba tirgo malku par 40 eiro, un, ja tu tur malku pirksi, tad no valdības neatbalstīs, jo saka, ka visi var samaksāt. Ja personai ir zemi ienākumi, daļa no viņa mājokļa subsīdijas var netikt izmantota. Tā skaidroja Indriksone.

You may also like...